רובינו במהלך החיים עשויים למצוא את עצמינו במצוקה, בתחושות חוסר סיפוק או בהתלבטות. פעמים רבות אנו מתמודדים עם הקשיים והמשברים בכוחות עצמינו ובעזרת הסביבה הקרובה, אך לעיתים יש צורך בעזרה מקצועית. לצערי עדיין קיימת סטיגמה סביב הטיפול הנפשי והיא מובנת כאשר בעיות פסיכולוגיות מוגדרות כ"הפרעות נפשיות". עם זאת, בעולם המערבי יותר ויותר אנשים תופסים את הטיפול הנפשי כתהליך נורמטיבי ובריא שמטרתו לסייע בהתמודדות עם הקשיים, בהגשמת השאיפות למימוש עצמי ובשיפור איכות החיים. הפניה לטיפול מבטאת את האמונה שמותר ואפשר להיעזר. האתגר הוא לגייס את המוטיבציה ולהתגבר על החשש הטבעי משינוי. פניה לטיפול בזמן נכון עשויה להצביע על חוסן נפשי ולמנוע התמודדות קשה יותר בעתיד.
לרוב, הפניה לפסיכותרפיה נעשית כאשר המצוקה פוגעת באיכות החיים. אנשים פונים לטיפול כשחשים בדידות, דיכאון, מתח וחרדות, חוסר ביטחון, מתמודדים עם בעיות החיים, טראומות, נמצאים במשבר בעקבות פרידה, פיטורים, אבל או אובדן, סובלים מביקורת עצמית, התפרצויות כעס, הערכה עצמית נמוכה, תחושת תקיעות, ריקנות ובלבול, מרגישים שהם לא מגשימים את עצמם, מתקשים במערכות יחסים, לא מצליחים למצוא אושר בזוגיות, מתמודדים עם קשיים מיניים, גיבוש הזהות, הפרעות אכילה, הפרעות אישיות ובעיות רגשיות נוספות.
|
בעיות המשפיעות על תחום צר בחיים, דוגמת התלבטויות ממוקדות, פוביות שונות או חרדות ספציפיות כמו חרדת טיסה או בחינות, ניתנות לטיפול בגישה ממוקדת בטווח זמן קצר יחסית. הניסיון מראה שבמקרים אלו ככל שהפנייה לעזרה סמוכה יותר למועד הופעת הסימפטומים, כך משך הטיפול קצר יותר. לעומת זאת, התמודדויות פסיכולוגיות בעלות רקע ממושך או עמוק, הקשורות לנושאים אישיותיים נרחבים יותר, כמו שאלות של זהות אישית, של דימוי והערכה עצמית, של קשיים במערכות יחסים או ביצירת קשר זוגי, ועוד, דורשים בד"כ טיפול מעמיק ומקיף יותר שעשוי לקחת זמן רב יותר. קשה להגדיר בדיוק את אורך התהליך, שכן הוא שונה מאדם לאדם.
הממצא המפתיע של מחקרים רבים אודות יעילותה של פסיכותרפיה הוא שעבור רוב הבעיות הפסיכולוגיות לא קיימת גישה טיפולית אחת שעדיפה על פני גישות אחרות. מאידך נמצא כי יעילות הטיפול הנפשי תלויה בחיבור שנוצר בין המטפל למטופל, בתחושת ה"כימיה", כאשר המטופל חש אמון כלפי המטפל ומרגיש מובן, וכשיש לו מוטיבציה מספקת לתהליך הטיפולי והשינוי. בפניה לטיפול חשוב מאד לבחון את רמת האמון, את תחושת החיבור עם המטפל ואת הנכונות למסע הטיפולי המשותף. עם זאת, יש לקחת בחשבון שתהליך של היכרות ובניית אמון לוקח זמן. כדאי לתת לכך הזדמנות, במיוחד לאנשים שמתמודדים עם נושאים הקשורים ביצירת קשר בין אישי וקיום מערכות יחסים מספקות. לעתים דווקא אז הקשיים בחיבור והתקשרות עם המטפל יכולים לסייע בהבנת הבעיה וההתמודדות עמה.
|