מהם פחד וחרדה?
רוב בני האדם חווים פחד מפעם לפעם. כשאדם חוצה כביש במעבר חצייה ורכב מגיח במהירות מעבר לפינה, כל גופו נדרך ולפני שהוא מספיק לחשוב, הוא מוצא את עצמו מזנק אחורנית. זאת תגובה אוטומטית שמטרתה לשמור עליו בחיים. פחד הוא אחד הרגשות הראשוניים והוא חיוני להישרדותנו. הוא מתריע על סכנה, גורם לעלייה של הורמוני החירום בדם והגוף מגיב באופן אוטומטי בפעולת מלחמה, בריחה או קיפאון (Fight, Flight, Freeze). סביר להניח שללא הפחד האנושות לא הייתה קיימת כי אבות אבותינו לא היו שורדים את סכנות החיים.
בעוד שפחד מופיע במצבים קונקרטיים שאנו תופסים כאיום מיידי, חרדה היא תוצאה של תחושת סכנה, לרוב עתידית, שאנו לא מאמינים שניתן לשלוט בה או להימנע ממנה. במצב של חרדה אנחנו חשים אי שקט, מתח ודאגה מפני סכנה ממשית או דמיונית ולעתים אף בלתי מודעת. תחושת חרדה מתונה היא טבעית במצבי לחץ ואפילו חיונית להישרדות.
מתי הפחד והחרדה אינם מועילים?
למרות שבשונה מהאדם הקדמון איננו נדרשים להתמודד עם חיות הטרף, גם בעדן המודרני ישנם מצבים שראוי שנפחד בהם ונשמור על עצמנו. הרבה מצבים שאנו נאלצים להתמודד איתם במציאות של היום, כמו קצב חיים אינטנסיבי, עמידה בסטנדרטים גבוהים, משברים במערכות יחסים, ביקורת, דחייה חברתית, פיטורין או מחלה מעלים את רמת הדחק ומעוררים את האינסטינקט האבולוציוני הקדום. המוח שלנו מפרש אירוע מסוים או תגובה גופנית מסוימת כסכנה ואז מופעל אותו מנגנון אוטומטי, כאשר לא באמת נשקפת לנו סכנה פיזית אמיתית. במקרה זה הפחד או החרדה הם פתולוגיים, אינם משרתים אותנו לטובה, אלא גורמים לאי נוחות ופגיעה באיכות החיים. לפעמים אנו מצליחים להתמודד עם החרדה באופן עצמאי, אבל לעתים מתפתחות תגובות הימנעות ממצבים המעוררים חרדה. אנשים רבים נמנעים ממעליות, מטיסות, מנהיגה, ממקומות סגורים, פתוחים או ממקומות רועשים וצפופים ועוד. במקרים קיצוניים נמנעים לצאת כלל מהבית.
מהו התקף חרדה?
הסימפטומים שאנו חווים במצב של דחק נובעים מהפרשת הורמוני החירום בדם ויכולים להיות רבים ומגוונים: דופק מואץ, קוצר נשימה, תחושת מחנק, כאבים בחזה, בחילה, כאבי בטן, סחרחורת או תחושת עילפון, שרירים מכווצים או רועדים, תחושת נימול באצבעות, הפרעות במערכת העיכול, צורך תכוף במתן שתן, תחושת צמא, הזעה מוגברת, קשיי ריכוז, מחשבות אובססיביות. כל אלה הם תוצר מיידי של גיוס משאבי הגוף לפעולת ההישרדות ומאפיינים התקף חרדה. החוויה של התקף חרדה ראשון היא מאד מפחידה. אנשים חוששים שלקו בהתקף לב או אסטמה, מפחדים מאיבוד שפיות או שליטה עצמית.
הפחד מהפחד
בעקבות החוויה הראשונית עלול להתפתח פחד מכך שהחוויה תחזור על עצמה, וכשהאדם חש באחד מתסמיני החרדה, הוא נגרר למעגל קסמים שלילי של הפחד מהפחד. ככל שהוא מפחד יותר מהסימפטומים המלווים התקף חרדה, כך זרימת הורמוני החירום מתגברת והחרדה מתפתחת במלוא עוצמתה.
|
אנשים שונים, בהתאם לגורמים הביולוגיים והפסיכולוגיים, עשויים לחוש את תסמיני החרדה בעוצמה שונה. החרדה יכולה להחוות כמתח מתמשך ותחושת אסון, כהתקפי חרדה חריפים, או כשילוב של שניהם. כשהאדם שרוי תקופה ארוכה במצב של סטרס, עשויות להופיע גם הפרעות בשינה, היחלשות של המערכת החיסונית והופעת מחלות שונות. החרדה נחשבת לבעיה נפשית הנפוצה ביותר בקרב אוכלוסייה בריאה ומתפקדת. כ 13% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מהפרעות חרדה שונות, ולמרות שקיימים טיפולים יעילים בתופעה זו, רק פחות משליש פונים לטיפול.
הטיפול בחרדה
בטיפול, באמצעות טכניקות של הרפיות שונות ודמיון מודרך מקלים על עוצמת הסימפטומים ובכך מחזקים את תחושת השליטה של האדם. ההבנה שהסימפטומים אינם מסוכנים, למרות היותם מאד לא נעימים, והקבלה שבמצבים מסוימים הפחד והחרדה הם תגובות טבעיות ובלתי נמנעות, הן חיוניות לתהליך ההחלמה. בטיפול לומדים להפסיק את מעגל הקסמים השלילי של הפחד מהפחד. מעבדים את הדפוסים הקוגניטיביים והרגשיים הגורמים לנו להתנהגויות ההימנעות. בשלב מאוחר יותר, באמצעות חשיפה הדרגתית למצבים שמעוררים חרדה, מפתחים, מתרגלים ומסגלים תגובות בריאות ומותאמות למציאות. במקרים רבים טיפול זה מביא להקלה משמעותית וריפוי, אך ישנם מצבים שיש צורך בהבנה ועיבוד רגשי עמוק יותר של הסיבות לחרדה או עיבוד של חוויות טראומטיות. במקרה של התקפי חרדה חריפים, שילוב של פסיכותרפיה עם טיפול תרופתי לעתים יעיל יותר מכל אחת מהשיטות בנפרד.
מתי כדאי לפנות לטיפול?
החרדה מחייבת טיפול כאשר היא נעשית מוגזמת, מעוררת סימפטומים גופניים, גורמת להימנעות מפעולות או מקומות בהם עלול להתפתח התקף חרדה, פוגעת באיכות החיים ומגבילה אותנו. אם אתם חווים את הסימפטומים שתוארו לעיל, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי לצורך אבחון וסיוע. ניתן לטפל בהפרעות חרדה. הניסיון מראה שככל שהפנייה לעזרה סמוכה יותר למועד הופעת הסימפטומים, משך הטיפול קצר יותר.
ביבליוגרפיה
בק, א.ט., אמרי, ג. (2009). הפרעות חרדה ובעת: התאוריה והטיפול ההכרני. ישראל: מכון פסגות.
|